Itä-Häme lehti 16.12.2021 Säilytetään Heinolan hyvät sote-palvelut 

Heimo Riutan kirjoitus Itä-Häme lehdessä 16.12.2021

Säilytetään Heinolan hyvät sote-palvelut 
Viitaten kaupunginhallituksen 1. Vpj. Fuat Wafinin Itä-Häme lehdessä 10.12.21 kirjoitukseen.  Wafin on ottanut viime aikoina runsaasti palstatilaa paikallislehdessä.  Wafin on  kirjoituksissaan voimakkaasti ottanut kantaa tulevaan hyvinvointialue uudistukseen, usein melko kriittiseen sävyyn.


Sitävastoin Heinolan sote on saanut oikeutetusti perusteltua suitsutusta. Olen suurelta osin samaa mieltä Wafinin 10.12. kirjoituksen asiakysymyksistä.

Tuntuu todella hyvältä, että kokenut kokoomuslainen kunnallispolitiikko arvostaa Heinolan  sosiaali-ja terveyslautakunnassa   tehtyjä päätöksiä, joita johtamani lautakunta  on viimeisen kahdeksan vuoden aikana tehnyt.  Mutta ei pidä unohtaa henkilökuntaa, joka on sitoutunut ja onnistunut toimimaan kaikkien heinolalaisten parhaaksi.


Mielestäni kaiken hyvä alku oli, kun Heinola ei antanut sosiaalihuollon- ja terveydenhoidon järjestämisvastuutaan Päijät-Hämeen alueelle perustetulle PhHykylle nykyiselle PhSotelle.  Muistin virkistämiseksi osa Heinolan kokoomuslaisista oli jyrkästi Lahteen siirron kannalla, ei ”toveri” Wafin, kiitos siitä.

Itselleni ratkaisu oli poliittisen urani huippuhetkiä, kun emme lähteneet ns. Lahden sosiaali-terveyslautakunnaksi, sillä toiminhan näkyvästi palvelujen Heinolassa säilyttämisen puolesta. Sosialidemokraatit eivät vastusta yksityistä sosiaali-terveydenhoitoa, jos julkinen sektori eli maksaja on kuskin paikalla. 

”Sosiaalidemokraatit eivät vastusta yksityistä sosiaali-terveydenhoitoa, jos julkinen sektori eli maksaja on kuskin paikalla”

Heinolassa on todellakin toimittu hyvässä yhteistyössä yksityisen sektorin kanssa, erityisesti parin viimeisen valtuustokauden aikana.  Coronarian erikoissairaanhoidon palvelut ovat onnistunut ratkaisu, siinä toteutuu hyvin, että Heinola on isäntä jaCoronaria tuottaa palvelut.  Ilta- ja viikonloppuvastaanotto on Heinolan terveydenhoidon helmiä, joka vahvistaa perusterveydenhoidon palveluja. Vanhusten palveluasumisessa yksityiset palveluntuottajat vastaavat yli puolesta toiminnasta.  

Maan nykyinen hallituskin kannustaa lähipalveluihin, eikö nämä ole todellisia  lähipalveluja? Mielestäni ovat ja ne tulee säilyttää tulevaisuudessakin. FuatWafinin pelko, että yksityisten   palvelujen tuottajat lakaistaan pois tulevassa  sotessa, ei pidä paikkaansa.  Mutta yksityiset Firmat eivät saa maksimoida voittojaan ja siirtää niitä suomalaisen verotuksen ulkopuolelle ulkomaille.

Mutta yksityiset Firmat eivät saa maksimoida voittojaan ja siirtää niitä suomalaisen verotuksen ulkopuolelle ulkomaille

Olen samaa mieltä Wafin kanssa siitä, että tulevissa aluevaaleissa tulee Päijät-Hämeen aluevaltuustoon saada heinolalaisia päättäjiä.

Heimo Riutta,

HeinolaSosiaali-terveyslautakunnan pj.

Valtuuston 1. vpj.

Aluevaaliehdokas, sdp